Prikbord

Een verhaal is een spiegel...

Kinderen krijgen zo veel mogelijk ruimte om zelf te bedenken en te voelen wat ze vinden van een verhaal, dat in de lessen van Hemel en Aarde verteld wordt. We gaan er nooit vanuit dat het verhaal één belangrijkste boodschap heeft die álle kinderen zo moeten begrijpen.

Een verhaal heeft altijd meer lagen en betekenissen. Wie het verhaal hoort of leest haalt eruit wat voor hem of haar op dat moment belangrijk is. Voor de een doet een verhaal op dat moment heel veel, terwijl het voor een ander niet zoveel betekent. Dat is voor kinderen net als voor volwassenen.

> Lees meer

Vertel!

Op maandagmorgen is er in veel klassen ruimte om te vertellen wat je hebt meegemaakt in het weekend. Vaak is het een vrolijke opsomming van gebeurtenissen. Daag de kinderen eens uit om het te vertellen als een echt verhaal. Help ze door te beginnen met de klassieke zin ‘Er was eens…’ en als vanzelf niet over ‘ik’ maar over de hoofdpersoon ‘hij’ of ‘zij’ te vertellen.

Kinderen merken dat in elke gebeurtenis een goed verhaal kan schuilen. Moedig ze aan om het verhaal nét iets mooier, spannender of grappiger te maken dan in het echt.

Een verhaal heeft veel vertellers

Gebeurtenissen, gedachten en gevoelens: deze drie G’s vormen de basis van bijna elk verhaal. Vertel een verhaal aan de groep dat u goed kent en waardeert. Het maakt niet zoveel uit welk verhaal, als er maar ongeveer drie of vier personen duidelijk in voorkomen.

Vraag na afloop aan drie of vier leerlingen om zich in één van die hoofdpersonen in te leven. Bedenk: Wat gebeurde er (kies één gebeurtenis uit het verhaal), wat dacht je, en wat voelde je? Laat de kinderen dat als een verhaal vertellen aan de groep.

Het is een mooie oefening om te ervaren hoe gelaagd een verhaal is, hoeveel verschillende perspectieven en belevingen een goed verhaal in zich draagt.

Komt dit nog wel goed?

Hemel en Aarde biedt veel verhalen en bijbelverhalen, meestal naar aanleiding van onderwerpen als Gast, Liefde of Boom. Een enkele keer wordt een heel nummer gewijd aan een verhaal uit de Bijbel. Bijvoorbeeld Jozef. De verhalen over Jozef zijn prachtig: de jaloezie van zijn broers, zijn dromen, zijn tijd in de gevangenis, zijn belevenissen bij de Farao, noem maar op. Je kunt er zo een kaftje omheen doen en als roman in de boekwinkel leggen.

Lessen over Jozef zou je gemakkelijk moeten kunnen bedenken, er is stof genoeg tot nadenken. Zou je denken. Maar zo gemakkelijk is dat niet. Lees hier hoe de redactie van Hemel en Aarde worstelde met dit prachtige verhaal…!