Onderwerpen jaargang 2019-2020

ONTMOETING – herfst 2019

Als je iemand anders ontmoet, kan er een wereld voor je open gaan. Je krijgt een beeld van iemands ideeën, ervaringen en verhalen, waardoor je eigen wereld wordt verrijkt. Een ontmoeting vraagt ook iets van je, bijvoorbeeld de bereidheid om je open te stellen of om juist je grenzen aan te geven. Een nummer met veel verhalen over bijzondere ontmoetingen, opmerkelijke rituelen voor begroetingen en pret omdat die ander zoveel anders is. En jij dus ook.

GESCHENK – Kerstmis 2019

Op weg naar december gaan we het hebben over geschenken. Een cadeau ontvangen en waarderen of een mooi cadeau bedenken en geven is een kwestie van levenskunst. Met een geschenk kun je laten voelen wat er echt toe doet, kun je vieren wat belangrijk voor je is. We denken na over wat een geschenk mooi maakt. Wat momenten zijn waarop je geschenken kunt geven. En dat, als je er oog voor hebt, het leven zelf eigenlijk een cadeautje is.

RITME – winter 2020

Het begint misschien met een liedje dat je kunt meeklappen of waarop je kunt dansen. De ene beweging die de andere uitlokt. De accenten die steeds terugkomen, het patroon dat zich aandient, dat je oproept en waaraan je je kunt overgeven. Zo gaat het niet alleen in liedjes. Een dag of een week kan een ritme hebben. Je lijf heeft een ritme. Zelfs een kunstwerk kan een ritme hebben. En als iets een ritme heeft, kun je er ook tegenin gaan. Dwars er tegenin!

STEEN – Pasen 2020

Er is niets zo gewoon als een steen en toch zijn er heel veel bijzondere stenen. Er is misschien niets anders in de natuur dat zo vaak als symbool gebruikt wordt. Denk aan grafstenen, aan de Ka’aba, aan een medicijnwiel, aan de Steen der Wijzen, aan Stonehenge, hunebedden, de steen des aanstoots en de steen op je maag. Een nummer met veel verhalen, rituelen en bijzondere stenen. Een prachtige bedding voor de Paasperiode.

KLEUR – zomer 2020

Een kleur doet iets met je. Mensen gebruiken kleuren heel bewust om een sfeer of gevoel op te roepen, om betekenis te verlenen. Denk aan bijvoorbeeld rode waarschuwingslampjes, aan schutkleuren, aan zwarte of witte rouwkleuren, aan de kleuren van het kerkelijk jaar, of -misschien wat ouderwets- blauw en roze voor jongens en meisjes. Een nummer met veel onderzoekende lessen over wat kleur met je doet. En die ene dichtregel die af en toe voorbij komt: ‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is’.