Onderwerpen jaargang 2021-2022

KRACHT – herfst 2021

Kracht is een energieke, creatieve levensbron. Je kunt je sterk voelen, in balans, met jezelf en de wereld om je heen. In oosterse levensbeschouwingen is er vaak veel aandacht voor het ontwikkelen van je eigen kracht. Maar kracht kan ook iets zijn waartegen je je moet beschermen. De natuur kan zo krachtig zijn dat er niet veel overblijft van ons idee dat we de wereld beheersen. Een nummer over het respecteren van kracht.

MOOI – Kerstmis 2021

Bijna iedereen heeft wel een herinnering aan hoe het is als iets je echt raakt omdat het zo mooi is. Een voorstelling, prachtige muziek, een betoverend landschap – je kunt er stil van worden en ontroerd. Heel even valt alles op zijn plek. Je kunt filosoferen over wat mooi is en hoe dat komt, en dat gaan we zeker doen. Maar meer nog dan dat gaan we op zoek naar mooie ervaringen, in beeldende kunst, dans, poëzie, architectuur en religie.

GRENS – winter 2022

Een grens markeert waar het ene stopt en het andere begint. Er zijn nogal wat muren die dat nadrukkelijk markeren, zoals de Berlijnse en de Chinese muur. Of feesten en rituelen die de overgang van kind naar volwassene markeren, of van het oude naar het nieuwe jaar. Het is goed om grenzen te voelen en te respecteren, je eigen grenzen en die van anderen, en er zo nu en dan eens overheen te gaan. Het meest interessant zijn misschien de grensgevallen. Half mens, half god, zoals Prometheus. Half vis, half mens, zoals de zeemeermin. 

TRAAN – Pasen 2022

‘Een vriend zien huilen, kan ik niet’, zingt het refrein van een prachtig lied. Als pijn en verdriet zo dichtbij komen, dan raakt je dat. Maar tranen zijn er ook van vreugde en slappe lach, van blije ontroering. Is het eigenlijk zo dat alleen mensen kunnen huilen? Misschien… eigenlijk gun je alles en iedereen de opluchting en loutering van een goede huilbui, een gebed met de tranen van Shiva, de geneeskrachtige tranen van een feniks. 

OOGST – zomer 2022

Nee, dadels groeien niet in kartonnen doosjes van 12 met een plasticje erover heen. Een goede oogst van granen, groenten en vruchten vergt vakmanschap, geluk en goed gezinde goden. Het is niet voor niets dat in bijna alle godsdiensten uitbundige oogstfeesten worden gevierd. Zo gaat het vaak in het leven. Wie met aandacht en respect iets probeert te bereiken, oogst daarvan op termijn het resultaat.