Ouderbrief bij Nr 2

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 2 (in MS Word)

Beste ouders,

Onze lessen godsdienst en levensbeschouwing gaan in de weken tot Kerstmis over God. Het is niet zo makkelijk om met kinderen over God te praten en te denken en te voelen hoe God er voor je kan zijn. We gaan het wel proberen, want we vinden het heel erg de moeite waard.

God als onderwerp om les over te geven, kan dat eigenlijk wel? Voor bijna iedereen is dat even schrikken. God is zo groot, heilig en onbegrijpelijk. En voor anderen ook zo verbonden met negatieve ervaringen en strenge beelden, dat het maar de vraag is hoe je God aan kinderen uitlegt. Het begin van het antwoord is dat je God niet kunt uitleggen. Maar je kunt wel heel goed met kinderen vragen, voelen, bedenken en ervaren wat God misschien voor je kan betekenen. Kinderen staan daar open voor, soms veel meer dan je als volwassene verwacht.

We kunnen als leerkrachten God niet uitleggen aan kinderen. Want je kunt God niet goed zien of voorstellen. Maar toch hebben kinderen er vaak duidelijke gevoelens, ervaringen of ideeën bij. We gaan samen het grote geheim verkennen, waar je je geborgen bij kunt voelen, geïnspireerd door kunt raken. Met verhalen en gebruiken uit verschillende godsdiensten.

Niemand weet wie God is, hoe God is. God is groter dan alles wat je over God kunt zeggen of denken. En toch willen mensen graag in woorden of beelden weergeven wat God voor hen betekent. Er zijn heel veel verschillende beelden over God, die elkaar aanvullen. God wordt vaak gezien als de Schepper, als het begin van alles. En je kunt God ook ervaren als vriend, die je begrijpt en helpt. Of God zien als de oorsprong van al het goede, mooie en liefdevolle dat we in ons leven ervaren. Het ene beeld van God is niet meer of minder waar of waardevol dan de ander.

Met de kinderen verkennen we in de lessen veel verhalen en gebruiken waarin God zich op al die verschillende manieren laat kennen. Verhalen uit de bijbel, maar ook uit andere tradities. Bijvoorbeeld een scheppingsverhaal uit Latijns Amerika en verhalen over Hindoestaanse traditie, waarin er niet één God is maar heel veel goden zijn.

De lessen vormen de aanloop naar Kerstmis, wanneer we vieren dat God geboren wordt als mens. We vieren Kerst als het feest waarop God zich laat kennen aan mensen, en geboren wordt als Jezus. We hopen dat heel veel ouders met ons mee willen vieren!