Ouderbrief bij Nr 1

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 1 (in MS Word)

Beste ouders,

Reizen is voor veel mensen een van de leukste dingen om te doen. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe plaatsen kennen en ontdekt een wereld die je nog niet kende. Dit jaar is alles anders. Reizen is dit jaar gevaarlijk geworden, of ongemakkelijk en iets dat je misschien maar beter niet kunt doen. In onze lessen levensbeschouwing gaan we het met kinderen over reizen hebben. Want ook in levensbeschouwingen is reizen een belangrijk onderwerp.

Reizen is weggaan

Een reis heeft altijd iets in zich van avontuur en onzekerheid. Je laat het bekende achter je en neemt afscheid van bekenden. Dat zorgt voor een opwinding die voor iedereen voelbaar is, of het nu gaat om het afscheid van iemand die je een poos niet zult zien, of om de extra keren dat je controleert of het gas uit is en de achterdeur echt op slot. In levensbeschouwelijke tradities zijn er veel verhalen en rituelen over afscheid nemen, zoals het verhaal van Christoffel, de heilige die de reizigers beschermt. In de lessen is ook aandacht voor het leven van Nomaden die altijd onderweg zijn en voor wie thuis zijn en weggaan hetzelfde zijn.

Reizen is verlangen

Reizen is erop uitgaan, naar plaatsen waar het anders en misschien leuker is, waar het onbekende je iets gaat leren over het leven en jezelf. Reizen is onlosmakelijk verbonden met de verwachtingsvolle spanning van avontuur en een frisse blik op de wereld. Dit gevoel raakt een motief dat in het joods en christelijk geloof belangrijk is: het volk dat uit de slavernij van Egypte wegtrekt, door de woestijn, op weg naar het beloofde land, waar het leven goed zal zijn.

Reizen naar heilige plaatsen

De foto’s en filmpjes van bedevaarten lijken nu ineens als van een andere wereld: de grote groepen mensen die dicht opeen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld moslims in Mekka of de opeengepakte mensen op Hindoeïstische festivals aan de oever van de rivier. Het zijn voorbeelden van reizen naar heilige plaatsen, die in bijna alle levensbeschouwelijke tradities voorkomen. Mensen nemen eraan deel om zich te laten inspireren en om samen aandacht te geven aan de bedoeling van hun leven.

Reizen in je hoofd

Al deze vormen van reizen zijn in deze Corona-tijd niet of nauwelijks mogelijk. Maar er is ook een vorm van reizen die altijd en overal door kan gaan: reizen in je dromen, in je verbeelding, in je hoofd. Door je voor te stellen hoe je droomreis eruit ziet bijvoorbeeld. Of door je ogen te sluiten en je te laten leiden door een verteller die prachtige beelden in je hoofd oproept.

Zo laten we ons deze weken inspireren en gaan we samen met de kinderen op reis, lekker veilig in ons vertrouwde lokaal!