Ouderbrief bij Nr 2

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 2 (in MS Word)

Beste ouders,

Onze lessen levensbeschouwing van Hemel en Aarde gaan de komende weken over geschenken. Dat past goed bij de komende decembermaand,  de tijd voor cadeautjes en aandacht voor elkaar. Het is heerlijk om te geven en te ontvangen, iemand blij te maken en zelf blij verrast te zijn met hoe een ander aan je denkt. Reden genoeg om met de kinderen eens stil te staan bij wat geschenk kan zijn, wat een geschenk voor jou en een ander doet.

Een geschenk is niet alleen een cadeautje dat je online, bij de Action of een speelgoedwinkel koopt. Een moment van aandacht, lieve woorden, een handgebaar, het kunnen allemaal geschenken zijn. Voor wie er oog voor heeft zit een dag vol met geschenken.

Geven en ontvangen
Een geschenk geef je of ontvang je. Op het eerste gezicht is het allerleukst om te ontvangen, maar de meeste volwassenen weten ondertussen hoe mooi het kan zijn om iets te geven. Met de jongste kinderen verkennen we uitgebreid hoe het is om iets weg te geven en te krijgen, maar ook voor de oudere kinderen is dit een boeiende vraag.

Bijzondere geschenken
In veel levensbeschouwelijke tradities bestaan verhalen en rituelen rondom bijzondere geschenken. Zo is er het verhaal uit de bijbel over koning Salomo, die een wens mag doen van God. Hij wenst wijsheid. In andere lessen gaan we het hebben over het geven van een offer. Met een offer geef je iets van jezelf aan God. Soms een klein symbolisch geschenk, maar soms ook iets heel waardevols. Zulke levensbeschouwelijke geschenken komen in de lessen aan de orde.

Kerstmis
In deze weken bereiden we ons ook voor op Kerst, dat we samen gaan vieren. Ook in het kerstverhaal worden geschenken gegeven. Natuurlijk door de wijzen uit het Oosten, die wierook, mirre en goud schenken aan de pasgeboren Jezus. Maar ook over de geboorten van Johannes en Jezus, die beide op een wonderlijke manier verlopen en die door hun ouders zo als een bijna ongelooflijk geschenk werden ervaren.

We zien met deze lessen extra uit naar de komende feestmaand en zullen genieten van alle cadeautjes!