Ouderbrief bij Nr 2

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 2 (in MS Word)

Beste ouders,

Onze lessen levensbeschouwing gaan de komende weken over het onderwerp Boom. Bomen zijn fantastisch om in te klimmen of onder te schuilen. Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan een boom waar je heerlijk kon spelen. Bomen zijn indrukwekkend en uitnodigend. Het is niet voor niets dat er zoveel verhalen en rituelen zijn waarin bomen een belangrijke plek hebben. In onze lessen ontdekken we dat met kinderen.

Levensboom

Er is een heel bekend plaatje van een boom in een cirkel, waarbij de takken uitwaaieren tot de bovenste rand en de takken uitlopen naar beneden. Er zijn tekeningen en hangertjes van. Het wordt de levensboom genoemd, een symbool voor het leven zelf. De boom verbindt de hemel met de aarde, de lucht met de grond. Het is een beeld van verbinding en groei.

Dankbaarheid

Bomen geven zuurstof, vruchten en noten – veel om dankbaar voor te zijn. Er is een Joods feest, Toe Bisjvat, dat bekend staat als een nieuwjaarsfeest voor bomen. Mensen bedanken de bomen voor het leven dat ze geven. In de Japanse cultuur is de bloesem van de kersenboom een thema dat vaak terugkomt. De kersenbloesem bloeit prachtig, maar heel kort. Het staat symbool voor de pracht en kwetsbaarheid van het leven. Het Japanse kersenbloesemfeest heet Hamani matsuri.

Wijsheid

Bomen zijn een bron van en een plek voor wijsheid. Het verhaal dat daarvan voor ons misschien het bekendste voorbeeld geeft, is het verhaal uit Genesis waarin Adam en Eva een appel van de Boom van Goed en Kwaad eten. Het verhaal is op veel manieren uitgelegd, maar los daarvan is het goed na te voelen waarom het beeld van zo’n monumentale, rijzige, oude boom het symbool geworden is van wijsheid. Zo mediteerde de Boeddha volgens de overlevering 49 dagen en nachten onder het rijke bladerdak van een bodhiboom, voordat hij verlichting bereikte. In een oud Canadees verhaal vertellen Indianen elkaar dat bomen en mensen elkaar vroeger konden verstaan en hun kennis van de wereld met elkaar deelden.

Het duurt nog even, maar over een paar weken bereiden we ons alweer voor op Kerst. De boom in school brengt altijd warmte, gezelligheid en verbondenheid met zich mee en dat is elk jaar weer een feest.

Zo hopen we de komende weken weer op inspirerende levenslessen!