Ouderbrief bij Nr 3

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 3 (in MS Word)

Beste ouders,

De lessen uit Hemel en Aarde gaan de komende weken over Jozef. Zijn verhaal is misschien wel het beroemdste verhaal uit de Bijbel. Disney maakte er een film over. Joop van den Ende haalde de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat van Andrew Lloyd Webber naar Nederland. Op tv zocht Frits Sissing een musicalsterk die Jozef kon vertolken. Onze lessen zijn misschien wat minder hoog entertainment, maar we nemen wel volop de ruimte om het verhaal in geuren en kleuren te vertellen. En in te gaan op de motieven en betekenissen die het verhaal in zich draagt. De meeste mensen kennen wel een paar scenes uit het verhaal van Jozef: dat hij het lievelingszoontje is met een gekleurde mantel, door zijn broers in een put gegooid wordt, onderkoning wordt in Egypte. Als je de belangrijkste gebeurtenissen van het verhaal op een rij zet, valt op dat het net zo’n vaart heeft en net zo boeiend is als een moderne novelle.
Jozef is de lievelingszoon van Jakob. Hij krijgt een kleurige mantel. Hij droomt dat de korenschoven van zijn broers voor de zijne buigen en later dat de zon, maan en sterren voor hem buigen. Zijn broers zijn jaloers en krijgen een hekel aan hem. Jozef zoekt zijn broers op die op het veld zijn met het vee. Ze zien hem aankomen. Ze gooien hem in een put en willen hem later vermoorden, maar bedenken zich en verkopen hem als slaaf aan kooplieden die naar Egypte gaan. Ze besmeuren de mantel met dierenbloed en laten die aan Jakob zien; hij denkt dat Jozef dood is.
In Egypte wordt Jozef hoofd van de huishouding van Potifar, een commandant van de lijfwacht van de farao. De vrouw van Potifar probeert Jozef tevergeefs te verleiden. Ze zegt dat Jozef haar wilde aanranden. Potifar stuur Jozef naar de gevangenis. Daar krijgt Jozef weer taken. Hij ontmoet er een schenker en bakker die aan het hof van farao hebben gewerkt. Hij legt hun dromen uit; God laat hem weten wat ze betekenen. Hij voorspelt dat de schenker weer aan het hof zal worden aangenomen en dat de bakker zal worden gedood. Dat komt uit.
Als de farao droomt over vette en magere koeien en volle en iele korenaren, herinnert de schenker zich dat Jozef dat kan uitleggen. Jozef zegt dat er zeven vruchtbare jaren zullen komen en daarna zeven jaren met hongersnood. Jozef wordt onderkoning en laat graanschuren bouwen om in de rijke jaren graan op te slaan voor de magere jaren.
Tijdens de hongersnood trekken de broers van Jozef naar Egypte om graan te kopen. Ze melden zich bij Jozef maar herkennen hem niet; Jozef herkent hen wel. Hij laat niets merken en zegt dat ze hun jongere broer moeten halen; om te zorgen dat ze terugkomen houdt hij Simeon in Egypte. Hoewel Jakob bang is Benjamin te verliezen, komen de broers terug met Benjamin. Ontroerd maakt Jozef zich bekend en de broers verzoenen zich. Jakob komt samen met de hele familie over naar Egypte.
In de lessen besteden we in alle groepen veel tijd en aandacht aan het verhaal. We zijn benieuwd wat de kinderen erin zien, wat ze boeit, welke vragen ze erover hebben.
Natuurlijk stellen we zelf ook onderwerpen uit het verhaal aan de orde. Onze lessen gaan over dromen, over verzoenen, over grote gevoelens van jaloezie, verraad, onrecht en ontroering, waar het verhaal zo vol van is.
We vinden het leuk en uitdagend om kinderen kennis te laten maken met dit bijzondere verhaal. En we zijn heel benieuwd wat ze ervan vinden!