Ouderbrief bij Nr 4

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 4 (in MS Word)

Beste ouders,

Neem eens twee minuten om je handen goed te bekijken. Dat is lang. Wat een wonderlijke dingen zijn het eigenlijk, met die bewegelijke stokjes, die kussentjes, die halve kommetjes in het midden waar eigenlijk net niks echt in past maar waarmee je alles kunt vasthouden. Het lijkt alsof je handen volkomen uit zichzelf bewegen en toch kun je ze met de kleinste beweging zelf sturen. Elke beweging, elke houding van je handen is veelzeggend.

In de lessen Godsdienst en Levensbeschouwing gaat het de komende weken over handen. We verwonderen ons over wat je allemaal met je handen kunt doen. We hebben speciale aandacht voor beschermen en verzorgen. Want dat komt in veel godsdiensten ook heel duidelijk naar voren.

In het christelijk geloof zijn er de wonderlijke verhalen over Jezus die anderen geneest door het opleggen van zijn handen. Hij geneest zo bijvoorbeeld een huidziekte en laat een blinde weer zien. En denk ook aan het gebruik om iemand te zegenen door je handen hoog te houden, dat in bijbelverhalen en tot op de dag van vandaag in kerken gebeurt.

In andere godsdiensten zijn er evengoed veel mooie voorbeelden van de manier waarop handen worden gebruikt om te beschermen of symbolische betekenis krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het beschermende handje van Fatima. Of aan de hindoeïstische godheid Visjnoe, die de wereld beschermt en altijd afgebeeld wordt met vier handen. In het boeddhisme zijn er veel specifieke handgebaren, de mudra’s, die allemaal iets eigens betekenen en oproepen.

Zo zijn we de komende weken in de ban van handen. We vieren ook het Paasfeest met de kinderen. Ook al vieren we dat feest van het leven op een heel eigen manier, ook in die verhalen komen voor een goede verstaander de handen weer terug: Jezus die het brood breekt bij het laatste avondmaal, en Pilatus die zijn handen wast in onschuld.

Het beloven weer leuke en boeiende lessen te worden. We gaan ons best doen en laten de handen wapperen…!