Ouderbrief bij Nr 4

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 4 (in MS Word)

Beste ouders,

Je lijf hoort bij je zelf

Op school zet je vaak vooral je hoofd aan het werk. Je lijf vouw je op onder een tafeltje en dat probeer je maar zo goed mogelijk stil te houden. Dat is eigenlijk een beetje gek. Want jezelf, daar hoort ook je lijf bij. De lessen van onze methode godsdienst en levensbeschouwing gaan de komende weken over Lijf. We verwonderen ons over wat je lijf allemaal kan, hoe je het kunt ervaren en we kijken kritisch naar wat een ‘perfect’ lijf eigenlijk is.

Verwonderen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat je een lijf hebt, of misschien beter: dat je je lijf bent. In deze lessen zoeken we de verwondering op over hoe bijzonder het eigenlijk is, dat je kunt bewegen en voelen. De kinderen in de onderbouw bedenken bijvoorbeeld wat ze allemaal kunnen, veel meer dan toen ze nog een baby waren. De oudere kinderen doen oefeningen met hun lijf en raken zich meer bewust van wat ze ermee kunnen.

Aanraken

Iedereen wil aangeraakt worden, het is een diep gevoelde behoefte om op die manier contact te maken. Bij jonge baby’s heet dat ‘huidhonger’, de behoefte om vastgehouden te worden en te voelen. Hoe belangrijk dat eigenlijk is, merk je in de Coronaperiode, waarin het voor oudere kinderen en volwassenen gevaarlijk is geworden om dicht bij elkaar te zijn.

In de lessen doen we oefeningen met aanraken. We nodigen kinderen uit om te onderzoeken wat aanraken met hen doet, wat prettig is en wat niet, hoe het is om aan te raken en aangeraakt te worden. We doen dat voorzichtig en erkennen dat het niet voor iedereen hetzelfde is: wat voor de een prettig is, kan voor een ander kind bedreigend zijn.

Ervaren

In de lessen maken kinderen kennis met een rijkdom aan ervaringen die je met je lijf kunt opdoen. Zoals altijd putten we daarbij uit een veelheid van tradities en geloven. Kinderen leren over yoga en meditatie, dans, Bijbelverhalen over Jezus en Simson, kunstige Indiase versieringen van je lijf met Henna, Chinese oefeningen in Qi Gong, over ziekte en pijn in het werk van kunstenares Frida Kahlo.

Perfect

Soms lijkt het alsof het er vooral om gaat hoe je lijf eruit ziet. Op Instagram, Youtube en soms ook op de sportclub lijkt het vooral te gaan om perfect te zijn. Van de tien foto’s deel je de beste, die je nog wat bijwerkt met een filtertje. Zo ontstaan hoge normen over hoe je eruit moet zien, waaraan in de echte wereld bijna niemand kan voldoen. Daar hebben we het over met de leerlingen uit de bovenbouw.

Zo werken we in de vastenperiode met kinderen aan de manier waarop ze zichzelf en hun lijf zien en ervaren. Het worden vast weer boeiende lessen!