Ouderbrief bij Nr 4

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 4 (in MS Word)

Beste ouders,

Zoute druppels. Onze lessen levensbeschouwing gaan de komende weken over Traan. Eigenlijk zijn tranen rare dingen. Druppels die uit je ooghoeken stromen, over je wangen biggelen en zout op je lippen vallen. Je kunt er niet zoveel aan doen, ze zijn er gewoon en het is vaak heerlijk om eraan toe te geven en ze de vrije loop te laten. Kinderen huilen meestal ook makkelijk en snel. Tegelijkertijd zijn tranen sterke uitingen van gevoelens. Niet alleen van verdriet, maar ook van ontroering of blijdschap.

Huilen is niet iets ergs, niet iets goeds of iets slechts, niet iets voor kleintjes, niet iets dat zo snel mogelijk voorbij moet zijn, niet iets dat te lang of te kort kan duren. Tranen zijn er gewoon, als ze komen kun je ze niet tegenhouden en het is klaar als het klaar is. Het is mooi om stil te staan bij wat er dan eigenlijk gebeurt en hoe het voelt.

Tranen en troost zijn heel direct met elkaar verbonden. In de lessenseries van alle bouwen besteden we uitgebreide aandacht aan gevoelens en troost. We nodigen kinderen uit om daar verschillende aspecten aan te ontdekken, bijvoorbeeld door te bedenken hoe het is om getroost te worden en zelf te troosten.

Tranen zijn zo universeel dat er in culturen en godsdiensten over de hele wereld en van alle tijden verhalen en rituelen zijn. Misschien kent u het verhaal over de god Shiva, die naar het leven van mensen keek en tranen van verdriet liet stromen op aarde. Van de gestolde tranen, rudraksha, maken mensen gebedssnoeren.

Joodse families houden elk jaar de seidermaaltijd, waarin zoute en bittere smaken de boventoon voeren. Zo houden ze de tranen in herinnering die vloeiden tijdens de slavernij en de uittocht uit de slavernij in Egypte.

Qi Gong is een Chinese traditie waarin het leven gezien wordt als stromen van energie die langs meridianen in je lijf lopen. Tranen horen daarbij en zijn onderdeel van die stromende levensenergie.
De komende weken leven we ook toe naar Pasen, het feest rond het overlijden van Jezus en de opstanding. Ook in het paasverhaal vloeien tranen. Tegelijkertijd is het een kleurrijke en levendige viering van het leven.

We hopen met de kinderen op een gevoelige manier stil te staan bij wat tranen zijn. Het gaat niet alleen om verdriet, maar ook om troost, ontroering, blijdschap, opluchting en energie. Eigenlijk om het leven zelf.