Ouderbrief bij Nr 5

> Download de ouderbrief en het gedicht bij Nr 5 (in MS Word)

Beste ouders,

Kinderen denken tegenwoordig dat appels in een fabriek gemaakt worden en in kartonnetjes van zes stuks verpakt worden. Zeggen ze. Het is misschien een beetje overdreven. Veel kinderen weten wel hoe graan groeit of fruit geplukt wordt, maar het staat wel ver van hen af. Daarom gaan onze lessen levensbeschouwing uit Hemel en Aarde de komende weken over Oogst. We verkennen met kinderen de verwondering en de dankbaarheid waarmee de rijkdom van de aarde gevierd wordt.

In supermarkten ligt alles voorhanden wat je maar kunt bedenken: brood, fruit, groenten, sappen, chocolade, kant-en-klare maaltijden. In en buiten het seizoen, als je wilt ingevlogen uit Egypte of Kenia. Voor ons is het normaal, maar toen onze ouders opgroeiden was dat allemaal nog niet zo overvloedig beschikbaar. In deze lessen over Oogst gaan we terug naar de kern. We verkennen met kinderen hoe ons eten eigenlijk groeit en geoogst wordt.

In veel levensbeschouwelijke tradities worden oogstfeesten gevierd, uit dankbaarheid dat oogsten zijn gelukt en de aarde zoveel geeft om van te leven. In de lessen komen verscheidene voorbeelden hiervan aan bod. Zo is er bijvoorbeeld een les over Vaisakhi, een oogstfeest dat de Sikhs in India vieren en dat de Sikhs die in Nederland leven meegenomen hebben naar hier. Een ander oogstfeest uit Sallend is Stöppelhaene en in een van de lessen maken kinderen hiermee kennis. Zo is er ook aandacht voor het Sint Michaelsfeest.

Zaaien, groeien, oogsten en rusten – dat is het langzame proces waar oogst deel van uitmaakt. Het is verbonden met het ritme van de seizoenen, maar niet helemaal, want sommige vruchten laten zich al in het voorjaar oogsten en bijvoorbeeld noten pas laat in het najaar. In de winter is er rust. Met kinderen verkennen we deze processen en vertellen we er verhalen over, van sprookjes tot Griekse mythen.

Zo zullen we in onze lessen levensbeschouwing de komende tijd regelmatig bezig zijn met lessen over Oogst. En we hopen natuurlijk dat het smakelijke lessen zullen zijn!