Gratis lesideeën levensbeschouwing

Regelmatig plaatsen we hier gratis lesideeën, werkvormen en materialen uit eerdere edities van Hemel en Aarde. Deze zijn voor iedereen beschikbaar, om te laten zien hoe divers Hemel en Aarde is. Zin om te ontdekken?


Oogst

Gedichtje voor de onderbouw

De natuur heeft een eigen ritme. Dat noemen we de seizoenen. Wij mensen zijn afhankelijk van dit ritme, van de seizoenen van de natuur. Lees het gedichtje voor. Wat groeit en bloeit er NU in de natuur? En als het droog is, ga dan naar buiten en laat de kinderen zien wat er groeit: van paddenstoelen, asters, en prachtige dahlia’s. Maak er boeketten van!

Lees het gedichtje voor


Voedselbos. De natuur van de toekomst

Les over duurzaam voedsel verbouwen voor de middenbouw

De manier waarop we grootschalig voedsel verbouwen en oogsten, put de aarde uit. Hoe willen we met de aarde omgaan? Een onderwerp dat heel veel kinderen bezighoudt! Is een voedselbos een oplossing? Kijk met de kinderen naar het filmpje over een voedselbos en praat hierover. Wedden dat kinderen enthousiast worden?

Bekijk het filmpje over een voedselbos

Biologisch boeren is boeren mét de natuur

Les over biologisch boeren voor de bovenbouw

Door de manier waarop wij ons voedsel verbouwen kunnen wij de natuur beschadigen. Is biologisch boeren beter voor de natuur? Lees met de kinderen het interview met biologische boeren Manon en Gijs. Wat vinden de kinderen van de manier waarop deze boeren 'boeren'? Wat is er mooi aan, en wat maakt het moeilijk? Waarom kiezen de meeste boeren (nog) niet voor biologisch boeren?

Download het interview


Hoe mooi is de aarde?

Katern met meerdere lessen over duurzaamheid

Nog meer inspiratie voor lessen over duurzaamheid vindt u in het Kwintessens-katern ‘Hoe mooi is de aarde?’. Kinderen gaan met deze lessuggesties op zoek naar het mooie van de aarde. En ze bedenken wat zij zelf kunnen doen om de aarde te beschermen. Er zijn lessen voor alle bouwen.

Download het katern


Op zoek naar Bijbelverhalen?

Bijbelverhalen op school

Speciaal voor de onderbouw

Kwintessens, de uitgeverij van Hemel en Aarde heeft een aantal Bijbelverhalen bewerkt en voorzien van prachtige animaties, speciaal voor jongere kinderen (groep 1 t/m 4). U kunt deze verhalen gratis bekijken en beluisteren en gebruiken op uw school. U vindt deze materialen op de website Bijbelverhalen op school.

Belangrijk om te weten: voordat u het materiaal kunt gebruiken, moet u eerst een account aanmaken op de website. Daarvoor heeft u het abonnementsnummer nodig van het abonnement van uw school op Hemel en Aarde.

Heeft het abonnementsnummer niet bij de hand? Neem dan contact met ons op via 033 460 19 43 of mail ons via abonnementen@kwintessens.nl.

Naar Bijbelverhalen voor de onderbouw