Gratis lesideeën levensbeschouwing

Regelmatig plaatsen we hier gratis lesideeën, werkvormen en materialen uit eerdere edities van Hemel en Aarde. Deze zijn voor iedereen beschikbaar, om te laten zien hoe divers Hemel en Aarde is. Zin om te ontdekken?


Poerim, Joodse feestdag 6 en 7 maart

Les voor de middenbouw

Op de veertiende dag van de maand Adar van de Joodse kalender (meestal in maart van de westerse kalender) viert het Joodse volk het Poerimfeest. Er zijn optochten waarbij iedereen verkleed door de straten gaat. Oud, jong, rijk, arm het maakt allemaal niet uit. Op het Poerimfeest is iedereen gelijk. In deze les maken de kinderen kennis met vrolijke gebruiken rond het Poerimfeest en ze onderzoeken de betekenis ervan.

Download deze les


Holi, Hindoeïstische feestdag op 8 maart

Les voor de middenbouw

Holi, of Holi Phagwa, is een hindoeïstisch feest dat ieder voorjaar wordt gevierd op de eerste dag na de volle maan van de hindoemaand Chaitre. Holi is het moment om van de overvloedige kleuren van de lente te genieten en afscheid te nemen van de winter. In deze les maken de kinderen kennis met een belangrijk kleurrijk hindoeïstisch feest.

Download deze les

Hoe mooi is de aarde?

Katern met meerdere lessen over duurzaamheid

Nog meer inspiratie voor lessen over duurzaamheid vindt u in het Kwintessens-katern ‘Hoe mooi is de aarde?’. Kinderen gaan met deze lessuggesties op zoek naar het mooie van de aarde. En ze bedenken wat zij zelf kunnen doen om de aarde te beschermen. Er zijn lessen voor alle bouwen.

Download het katern


Op zoek naar Bijbelverhalen?

Bijbelverhalen op school

Speciaal voor de onderbouw

Kwintessens, de uitgeverij van Hemel en Aarde heeft een aantal Bijbelverhalen bewerkt en voorzien van prachtige animaties, speciaal voor jongere kinderen (groep 1 t/m 4). U kunt deze verhalen gratis bekijken en beluisteren en gebruiken op uw school. U vindt deze materialen op de website Bijbelverhalen op school.

Belangrijk om te weten: voordat u het materiaal kunt gebruiken, moet u eerst een account aanmaken op de website. Daarvoor heeft u het abonnementsnummer nodig van het abonnement van uw school op Hemel en Aarde.

Heeft het abonnementsnummer niet bij de hand? Neem dan contact met ons op via 033 460 19 43 of mail ons via abonnementen@kwintessens.nl.

Naar Bijbelverhalen voor de onderbouw