Gratis lesideeën levensbeschouwing

Regelmatig plaatsen we hier gratis lesideeën, werkvormen en materialen uit eerdere edities van Hemel en Aarde. Deze zijn voor iedereen beschikbaar, om te laten zien hoe divers Hemel en Aarde is. Zin om te ontdekken?


Keti Koti, 1 juli 2023

Les voor de middenbouw

Op 1 juli 1863 schafte Nederland eindelijk de slavernij af. De kettingen van de slaven werden verbroken. Keti Koti betekent in het Surinaams dan ook ‘ketenen gebroken.’

In Suriname en in Nederland vieren ieder jaar op 1 juli duizenden mensen het Keti Koti Festival. Ze huilen, niet van angst of verdriet, maar van vreugde. De beelden van het Nationaal monument slavernijverleden in Amsterdam worden versierd met gekleurde gewaden. En mensen lopen zelf ook in traditionele Afrikaanse of Surinaamse kleding, waarmee ze hun trots op hun afkomst benadrukken.

Download deze les


In mijn hart een plek voor jou

Katern met meerdere lessen over dood en verdriet in de klas

Dood en verdriet kunnen in elk kinderleven zomaar een rol spelen. Bijvoorbeeld omdat in hun omgeving iemand overlijdt, of omdat kinderen om een andere reden een gemis ervaren. Omdat ze het verdriet zien bij een klasgenootje, of omdat er vragen opkomen over de dood. Hoe besteed je daar in de klas op een goede manier aandacht aan?

In dit katern vindt u suggesties voor onder-, midden- en bovenbouw om samen stil te staan bij dood en verdriet. Deze suggesties zijn afkomstig uit de methodes Trefwoord, Hemel en Aarde, Kind op Maandag en Kind op Zondag van Kwintessens.

Download het katern


Vaisakhi (Oogstfeest), 14 april 2023

Les voor de middenbouw

Vaisakhi is een oogstfeest dat oorspronkelijk uit Noord-India komt. Van oudsher is 14 april de datum waarop mensen in India met elkaar de opbrengst van de lente-oogst vieren. Ze doen dan kleurige kleren aan en er worden optochten gehouden met eten, muziek, dans, bloemen en vlaggen.Voor de Sikh-gemeenschap heeft het feest nog een extra betekenis: het is de dag waarop ze denken aan het ontstaan van hun geloof.

Download deze les


Sjavoe’ot (Wekenfeest), 25 – 27 mei 2023

Les voor de onderbouw

Het Joodse feest Sjavoe’ot wordt 7 weken na het Pesach feest gevierd. Daar komt ook de naam ‘Wekenfeest’ vandaan. Oorspronkelijk was het tweedaagse Sjavoe’ot een oogstfeest waarin God wordt gedankt dat hij geeft wat nodig is. De synagoge wordt versierd met bloemen, fruit en groen. De Tien Geboden worden voorgelezen en er wordt samen gegeten: voedzaam eten met melk en twee broden die de stenen platen symboliseren waar de Tien Geboden in zijn gebeiteld.

Download deze les

Hoe mooi is de aarde?

Katern met meerdere lessen over duurzaamheid

Nog meer inspiratie voor lessen over duurzaamheid vindt u in het Kwintessens-katern ‘Hoe mooi is de aarde?’. Kinderen gaan met deze lessuggesties op zoek naar het mooie van de aarde. En ze bedenken wat zij zelf kunnen doen om de aarde te beschermen. Er zijn lessen voor alle bouwen.

Download het katern


Op zoek naar Bijbelverhalen?

Bijbelverhalen op school

Speciaal voor de onderbouw

Kwintessens, de uitgeverij van Hemel en Aarde heeft een aantal Bijbelverhalen bewerkt en voorzien van prachtige animaties, speciaal voor jongere kinderen (groep 1 t/m 4). U kunt deze verhalen gratis bekijken en beluisteren en gebruiken op uw school. U vindt deze materialen op de website Bijbelverhalen op school.

Belangrijk om te weten: voordat u het materiaal kunt gebruiken, moet u eerst een account aanmaken op de website. Daarvoor heeft u het abonnementsnummer nodig van het abonnement van uw school op Hemel en Aarde.

Heeft het abonnementsnummer niet bij de hand? Neem dan contact met ons op via 033 460 19 43 of mail ons via abonnementen@kwintessens.nl.

Naar Bijbelverhalen voor de onderbouw