Over Hemel en Aarde

Hemel en Aarde is anders en uniek.

Kinderen leren op school de wereld kennen. Ze leren over zichzelf, andere mensen en de wereld om hen heen. Ze leren om te gaan met hun verstand, hun gevoel en hun lichaam. Met de lessen uit Hemel en Aarde verkennen kinderen levensvragen en ontdekken zo een plek in de wereld die hun leven zin geeft.

Lessen rondom één onderwerp

Hemel en Aarde verschijnt als magazine vijf keer per jaar met lessen over onderwerpen als Grens, Mooi, Oogst, Reis of Zon. Voor elke bouw zijn er vijf of zes lessen voor een periode van ongeveer zes weken.

Hemel en Aarde geeft soms bijzondere ‘gouden’ momenten.

Iedere les kiezen we voor een andere insteek van het onderwerp. In de lesomschrijvingen staan informatie en aanwijzingen die nodig zijn om de kern van de les te snappen, zodat u goed met het materiaal kunt werken en het naar uw hand kunt zetten. Ook is er extra en/of achtergrondinformatie beschikbaar, materialen die ondersteunend zijn bij de les.

Op de digitale leeromgeving staan filmpjes, liedjes en andere multimediale interactieve materialen die een les ondersteunen en verrijken. 

Vrijheid

De lessen staan op zichzelf en vullen elkaar aan. Hoewel de lessen in een bepaalde volgorde worden aangeboden, kunt u als leerkracht deze volgorde veranderen. Bovendien kunt u ook een les achterwege laten, als deze bijvoorbeeld niet past bij de groep. Of vervangen door een les uit een andere bouw.

Benieuwd naar Hemel en Aarde?

Ontdek het zelf! Neem een proefabonnement of vraag uw relatiebeheerder om meer informatie.

Een kijkje in de klas

In dit filmpje nemen we een kijkje in de klas van juf Miryam van Beaumont van basisschool De Regenboog in Woerden. Kijk mee en ontdek zelf wat er zo leuk is aan deze methode voor levensbeschouwing!

Verantwoording van de methode

Hemel en Aarde geeft leerkrachten en leerlingen soms bijzondere ‘gouden’ momenten. Zoals een moment waarin een klas verbondenheid met elkaar ervaart, een moment van aandacht, een moment van bezinning. Dat zijn ervaringen die je bijblijven.

Lees de verantwoording

Kinderen ontwikkelen vaardigheden

Hemel en Aarde helpt kinderen om levens­beschouwe­lijke vaardigheden te ontwikkelen.

In de lessen van Hemel en Aarde leren kinderen natuurlijk veel over religieuze verhalen en gebruiken. Maar het is niet het belangrijkste doel dat kinderen álles over het Christendom of de Islam leren. Het eigenlijke doel is dat kinderen vaardigheden oefenen, waarmee ze hun spiritualiteit kunnen ontwikkelen. We hebben zes vaardigheden benoemd. Ze zijn heel concreet en iedereen kan zich er goed iets bij voorstellen.

 • Verwonderen
 • Verbinden
 • Verbeelden
 • Verhouden
 • Verstillen
 • Vertrouwen

Vieringen van Hemel en Aarde

Elk jaargang wordt in nummer 2 een kerstkatern opgenomen en in nummer 4 een paaskatern. De katernen bestaan uit een uitgebreide vertelling van het kerst- of paasverhaal, lessuggesties bij het verhaal en een viering voor de hele school. Het katern is een kant-en-klaar pakket, maar u kunt er ook delen aan toevoegen of weglaten.

In de adventsperiode is er online een sfeervol vormgegeven digitale adventskalender, die voor iedere dag een klein gedicht, filmpje, kunstwerk of verhaal biedt.

Daarom Hemel en Aarde!

 • Met verhalen, rituelen en gebruiken uit verschillende culturen en godsdiensten.
 • Daagt kinderen uit om levensvragen bij zichzelf te onderzoeken.
 • Heeft aandacht voor kunst, muziek, filosofie en drama.
 • Iedere week 1 les, 6 lessen per thema; iedere les belicht een ander facet van het thema.
 • Inclusief complete vieringen voor Kerstmis en Pasen.
 • Werkt aan concrete vaardigheden van kinderen.