Verantwoording methode

Met de lessen uit Hemel en Aarde verkennen kinderen levensvragen en ontdekken zo een plek in de wereld die hun leven zin geeft.

Kinderen ontwikkelen vaardigheden

Hemel en Aarde helpt kinderen om levensbeschouwelijke vaardigheden te ontwikkelen.

In de lessen van Hemel en Aarde leren kinderen nadenken over levensbeschouwelijke onderwerpen ervaringen. Ze ontdekken en ontwikkelen vaardigheden waarmee ze hun spiritualiteit kunnen ontwikkelen. We hebben zes vaardigheden die in de lessen van Hemel en Aarde aangesproken worden:

  • Verwonderen: Je staat open voor wat goed en mooi is, voor de sprankeling van het leven, voor het geheim dat zich aan woorden en argumenten onttrekt.  
  • Verbinden: Je weet je verbonden met mensen, met de natuur, met de schepping.
  • Verbeelden: Voorwerpen, gebeurtenissen, verhalen en rituelen kunnen tot je verbeelding spreken en je kunt die verbeelding vormgeven en uiten.
  • Verhouden: Als je kennismaakt met de rijkdom van (geloofs)tradities, kun je die in verband brengen met je eigen ervaringen, zodat ze voor jou betekenis krijgen.
  • Verstillen: Je oefent om ontvankelijk te zijn voor wat je aangereikt krijgt. Je weet hoe het is om het stil te laten worden in jezelf.
  • Vertrouwen: Je kent het gevoel dat je er mag zijn. Je vertrouwt erop dat je altijd een manier vindt om verder te kunnen.

Het gaat om kinderen

Hemel en Aarde is voor scholen waar leerkrachten de ontwikkeling van levensbeschouwelijke vaardigheden belangrijk vinden.

Met Hemel en Aarde leren kinderen wat godsdienst, levensbeschouwing en spiritualiteit in je leven kunnen betekenen. Het is niet de bedoeling van de lessen om kinderen christelijk of katholiek op te voeden. Maar het is ook niet alleen maar de bedoeling om ze afstandelijke kennis over godsdiensten te laten leren. Hemel en Aarde is geschikt voor die scholen waar leerlingen zijn met heel verschillende achtergronden hebben en waar leraren de ontwikkeling van levensbeschouwelijke vaardigheden belangrijk vinden, maar geen geloof willen overdragen aan hun leerlingen.

De meeste scholen die dit brede terrein met kinderen willen verkennen, zijn katholiek of protestant. Dat is de reden dat we in Hemel en Aarde veel ruimte bieden voor de christelijke traditie. Maar er zijn ook veel andere scholen die zich kunnen vinden met de aanpak en doelstellingen van onze lessen.

Hemel en Aarde biedt meer

De lessen van Hemel en Aarde lijken soms iets op sociaal-emotioneel leren, burgerschap, geestelijke stromingen of kunsteducatie. Toch heeft het een heel eigen bestaansrecht. Het is meer dan een leergang sociaal-emotionele vorming omdat het kinderen laat kennismaken met religieuze taal en beelden. Het is meer dan een cursus burgerschap of geestelijke stromingen, omdat het kinderen veel persoonlijker raakt in hun beleving en gevoel.