Onderwerpen jaargang 2024-2025

Ruimte – herfst 2024

Kijk eens om je heen, in welke ruimte ben je nu? In welk gebouw, in welke kamer? Hoe is die ingericht, wat kun je er allemaal doen, hoe is de sfeer? Bijna ongemerkt is een ruimte belangrijk voor hoe we ons voelen en wat we doen. En ruimte gaat ook over het heelal, de ruimte, de hemel. Ruimte kan ook betekenen: elkaar willen zien en begrijpen, ruimte geven aan elkaar, aan een ander en jezelf.

Mens– kerstmis 2024

Mens zijn gaat vanzelf, je kunt niet anders. Af en toe vraag je je af wat je prettig vindt, wat goed is om te doen, wat anderen van jou vragen. Vrolijkheid, spijt, twijfel en geluk overkomt je allemaal. Overal en altijd hebben mensen geprobeerd om er wijs uit te worden. Filosofen, moeders, geestelijken, kooplieden en kunstenaars hebben met hun hoofd en hart geprobeerd om uit te zoeken hoe je een goed mens kunt zijn. In deze lessen krijgen diepgang en verwondering een plek. Ze zijn een mooie aanloop naar Kerst.

Toren – winter 2025

Hoog op een toren voel je je onoverwinnelijk. Met uitzicht over heuvels en misschien een heel kasteel achter je. Torens willen graag de hoogste zijn. In Dubai staat het voorlopig hoogtepunt van 828 duizelingwekkende meters hoog. Voor wie beneden staat zijn torens een baken. Er zijn prachtige verhalen over vuurtorens die levens hebben gered. Over kerktorens en minaretten die het middelpunt zijn van het leven in een dorp. 

Rivier – Pasen 2025

Alles stroomt, zeiden Griekse filosofen, maar niets stroomt mooier dan een rivier. Eindeloos kun je op een brug staan kijken naar de loop van water, zacht als fluweel en sterk als ijzer. Een rivier is een levensader. Het brengt je van de bron naar de zee, langs vruchtbare grond. Er zijn prachtige verhalen over de Eufraat en de Tigris, de Nijl en de Styx.

Huid– zomer 2025

Bijna niets is zo fijn als de eerste zonnestralen op je huid op een vroege zomerdag. Je huid is heel gevoelig, bijna elke aanraking is intens. En je huid verklapt je emoties ook: kippenvel op je armen en blozende wangen tonen iets van wat er in je omgaat. Misschien is het daarom zo aantrekkelijk om je huid als canvas te gebruiken, te versieren met tattoos en er een statement mee te maken.